Xerrades plenàries

Els dies i horaris de les plenàries es confirmaran quan estigui tancat el programa de contribucions.

XERRADA PLENÀRIA 1

Extinció i resiliència: la importància de les escales i les no-linealitats

DANIEL ORO, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i professor del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB).

El professor Oro estudia com fluctuen les poblacions animals en l’espai i en el temps. La seva feina teòrica, basada en models matemàtics que ens permeten acostar-nos a la complexitat del món animal i natural, s’aplica a la conservació de poblacions d’espècies amenaçades. Cal recordar que el 2n COTPC dedicarà una atenció especial als ocells marins i que a les Illes Balears hi ha una espècie endèmica, la baldritja balear (Puffinus mauretanicus), que és l’au marina més amenaçada d’Europa.

Resum de la xerrada

La resiliència és la capacitat per tamponar una pertorbació i evitar el col·lapse del sistema. Però mesurar la resiliència és un repte, donat que opera a moltes escales espai-temporals i que és un procés no-lineal. La xerrada abordarà aquests reptes i tractarà de com superar-los.

XERRADA PLENÀRIA 2

Del coneixement a la gestió. Aspectes clau per a la conservació de la tórtora.

GERARD BOTA CABAU, responsable del Grup de Biologia de la Conservació del CTFC (Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya).

L’equip del CTFC centra una part important de la seva recerca en l’estudi de les interaccions entre l’agricultura i les aus de conreu, sobretot en zones estepàries, per identificar els principals requeriments ecològics de les espècies d’aus i la seva relació amb les pràctiques agrícoles. Entre els seus objectius, hi ha el de transferir els criteris de la biologia de la conservació a totes les parts implicades en la gestió del territori i a les accions de planificació i disseny de les mesures de conservació de la biodiversitat.


Resum de la xerrada

La situació de la tórtora (Streptopelia turtur) a escala europea és delicada, amb una forta davallada poblacional a nivell global. Davant d'aquesta situació, ha sorgit un debat important sobre la sostenibilitat o no de seguir caçant-la i què cal fer per poder revertir la seva situació.  En aquesta xerrada intentarem aportar informació que ajudi al debat. Presentarem resultats d'aspectes clau per a la seva gestió i conservació relatius a la seva caça, la migració, la reproducció i la selecció de l'hàbitat de l'espècie sobre la base dels estudis realitzats entre el CTFC i l’IREC-CSIC, en col·laboració amb altres institucions, durant els darrers tres anys.

Més informació