Entitats col·laboradores

Obra Cultural de l’Alguer L’Obra Cultural de l’Alguer, fundada en el 1985, és una Associació sense fi de lucre, que se propon com finalitat fonamental de valorar la cultura algueresa i sobretot la peculiaritat lingüística. Promou la funció cultural de la col·lectivitat catalana de l’Alguer, privilegiant les relacions entre la nostra ciutat i los països de parla catalana. Al 1988 ha organitzat una biblioteca catalana, reconeixuda i sostenguda de la Regió Sardenya, mentre per allò que és la donació dels llibres compta sobre el suport de les institucions catalanes. Des de 1973 organitza el premi de poesia i prosa "Raffael Sari" a la varietat catalana de l'Alguer amb una sessió dedicada a les altres varietats del català.

Plataforma per la Llengua Delegació de l'Alguer Plataforma per la Llengua és una organització no governamental amb més de 26.000 socis que vol promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social. L'entitat treballa als diferents territoris de parla catalana i ho fa des d'una perspectiva transversal: en l'àmbit socioeconòmic i audiovisual, en l'acollida i l'arrelament lingüístic dels nouvinguts, en les universitats i l'educació i en les administracions, entre altres àmbits d'actuació. Actualment, l'entitat compta amb diferents comissions temàtiques de voluntaris, té grups locals en desenes de poblacions i s'estructura en cinc delegacions territorials: en té a Catalunya, la Catalunya del Nord, el País Valencià, les Illes Balears i l'Alguer

L’Ateneu Alguerès L’Ateneu Alguerès, constituït a l’any 1987, és una associació cultural per la valorització de la llengua i de la identitat catalana de l’Alguer,. Organitza en la pròpia seu cursos de llengua i literatura catalana, conferències i seminaris sobre temàtiques lligades a la història de l’Alguer i del sou territori o a les afinitats històriques/lingüístiques amb la Catalunya. L’Ateneu ha col·laborat amb la Universitat de Sasser a la realització de les “Jornades Universitàries Catalanes”, fornint suport logístic. És ’agermanat amb’ Ateneu Popular Plana d’Urgell i l’Ateneu Barcelonès A partir de l’any 2023 realitza un projecte de suport a la recerca històrico- lingüística sobre el patrimoni cultural de la ciutat de l’Alguer..

LIPU Fundada l'any 1965, ha contribuït a la creació d'oasis, parcs, reserves naturals, a la designació i protecció de la Xarxa Natura 2000 a Itàlia, a la salvació d'espècies d'ocells amenaçades com la Cigonya blanca, el Falcó de la Reina, el xoriguer petit, al naixement de la lluita contra la caça furtiva i la propagació de l'observació d'ocells al nostre país. Avui Lipu compta amb 35.000 simpatitzants, unes 100 delegacions i grups locals i 1500 voluntaris actius a la zona. Gestiona 27 oasis i reserves naturals i 9 centres de recuperació de fauna. Realitza projectes i activitats nacionals i internacionals de protecció de les aus, conservació de la biodiversitat, polítiques ambientals, educació ambiental. És el soci italià de BirdLife International.

Edicions de l’Alguer L'Associació Cultural "Edicions de l'Alguer" és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la promoció i difusió de la cultura, la llengua i la història de l'Alguer. L'associació treballa per promoure la producció i difusió de materials literaris, històrics i culturals en alguerès i en italià, així com per organitzar activitats que enriqueixin la vida cultural de la comunitat. Treballa en col·laboració amb altres entitats culturals universitats, institucions culturals i altres associacions, tant locals com nacionals, per dur a terme projectes conjunts.

Omnium Cultural de l’Alguer L’Òmnium Cultural de l’Alguer naix al final de l’any 1993 i, ja de la fundació, ha posat al centre de les sues activitats l’ensenyament del Català de l’Alguer. Des d'aquesta perspectiva ha organitzat lo “Projecte Joan Palomba”, per l’ensenyament de la varietat algueresa del Català a les escoles, cursos de alguerès per adults i activitats de promoció de la llengua,  a través de la  producció de publicacions en alguerès també d’obres de la literatura internacionals com Lo Petit Príncip. Actualment l'associació es dedica a la recuperació de la toponomàstica històrica en alguerès de la ciutat i del territori, a la recuperació de les tradicions alguereses a través l’organització de conferències i presentacions de llibres i de anys lo concurs vídeos “ Arrés és”.

Menorca Preservation Menorca Preservation és una organització sense ànim de lucre nascuda a Menorca en 2017. Fins ara, hem concedit més de 1.000.000 € a més de 95 projectes mediambientals locals a l'illa. Existim gràcies a empreses compromeses, meravellosos col·laboradors, entitats locals i persones que tenen una profunda connexió amb Menorca i desitgen preservar el seu preciós medi ambient.